Hagelgevär

Gevär som är skapade för att användas tillsammans med hagelammunition kallas för hagelgevär. Du kan också höra namn som sida/sida eller side-by-side, hagelbock och repetergevär. Detta är benämningar på varianter av hagelgevär som har olika användningsområden, olika utseenden och olika funktioner. Vissa av dessa gevär lämpar sig väl för samma typ av jakt, men de olika varianterna passar olika jägare och deras skjutstil.

Hagelgevär använder jägare främst vid jakt på småvilt, men kan också bli använda för exempelvis jakt på lodjur.

Namn på olika gevär med hagelammunition

Här nedan listar vi vanliga hagelvapen och deras namn.

  • Enpipigt hagelgevär
  • Hagelbock
  • Dubbelpipigt hagelgevär
  • Side-by-side eller sida/sida
  • Kombibock
  • Drilling
  • Halvautomatiskt hagelgevär
  • Pumphagel
  • Repetergevär

Enpipigt hagelgevär

Ett enpipigt hagelgevär har enbart en pipa, precis som namnet antyder. Vissa enpipiga gevär för hagel är så kallade brytvapen och bryts därför vid omladdning. Eftersom detta vapen bara kan laddas med en enda hagelpatron åt gången användes det numera ganska sällan vid jakt.

Hagelbock

En hagelbock är ett vanligt och populärt vapen för nybörjar-jägare. Det är också ett omtyckt vapen bland de mer erfarna jägarna. Hagelbockens fördelar ligger i dess lätthet och att rekylen inte är särskilt kraftig – därför är vapnet lätthanterligt.

En hagelbock är ett så kallat brytvapen. Det betyder att vapnet behöver bli brutet för att bli omladdat. Hagelbocken har två gevärspipor för hagel. Dessa sitter ovan och under varandra. Exempel på märken med hagelbockar är Beretta och Perazzi.

En hagelbock kan också bli kallat för ett dubbelpipigt hagelgevär då det har två pipor.

Side-by-side eller sida/sida

Ett sida/sida-gevär är också ett dubbelpipigt hagelvapen. Här ligger piporna på sidan av varandra, därav dess namn. Piporna kan bli avfyrade separat och i önskad ordning. Detta hagelvapen blir mest använt på grund av tradition och sed, men också vid hönsfågeljakt.

Kombibock

En kombibock är ett gevär av samma typ som hagelbocken. Skillnaden är att piporna är anpassade för olika ammunition. En, eller två, pipor är antingen anpassade för hagel- eller kulammunition. En kombibock kan bestå av två, tre eller fyra pipor. Vapen med fyra pipor används dock inte till jakt då de är otympliga och mycket tunga.

Drilling

En drilling är ett hagelgevär som har tre gevärspipor. Piporna kan antingen bestå utav två hagelpipor och en kulpipa, eller två kulpipor och en hagelpipa.

De gevär som har två hagelpipor och en kulpipa kallas för hageldrilling, medan en kuldrilling har två kulpipor och en hagelpipa.

Halvautomatiskt hagelgevär

Ett halvautomatiskt hagelgevär är också ett enpipigt hagelvapen. Däremot är det inte ett brytvapen. Det fungerar som så att magasinet kastar ut tomhylsan efter att avfyrningen har skett, och för automatiskt in en ny patron i patronläget. Vapnet kan nu återigen bli avfyrat.

Ett sådant här vapen har en mindre rekyl och är därför lätthanterligt. Det är omtyckt att använda vid exempelvis jakt på sjöfåglar. Hur många patroner som får finnas i magasinet är reglerat.

Pumphagelgevär

Pumphagelgevär har en pipa som du laddar om genom att dra framstocken fram och tillbaka. Denna rörelse liknar att pumpa, vilket lett till vapnets namn. Magasinet rymmer 3-5 patroner, men hur många som får ligga i magasinet är reglerat av lagstiftning.

Repetergevär

Det finns flera olika sorters repetergevär för hagel. Bland annat rakrepeter, pumprepeter, bygelrepeter och cylinderepeter. Namnen syftar på hur du laddar om vapnet. Det allra vanligaste vid jakt är cylinderrepetergevär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *