Spara pengar genom att byta elbolag

Idag är det mycket som är dyrt, däribland elen. Men det finns sätt för dig att hitta billig el och därmed spara in lite pengar varje månad. Vi ska i den här artikeln lära dig allt om hur du hittar den billigaste elen just för dig. Även om du inte kan byta elnätsleverantör kan du byta din elhandelsleverantör. Dessutom kan du oftast välja mellan flera olika prisplaner för att hitta en som passar just dig. För mer information, besök elavtal.org.

Jämför elpriser

Du bör alltid jämföra leverantörernas elpriser för att se hur bra de är. Det finns många sätt för dig att enkelt jämföra olika elbolag mot varandra. Idag finns det en mängd elleverantörer att välja mellan. Du bör alltid kontrollera en elleverantör innan du tecknar avtal. Undersök hur stor kundnöjdhet de har för att inte få några otrevliga överraskningar. Om en kund har haft problem med elbolaget är de ofta snabba med att skriva det för att andra kunder ska varnas.

Jämför elpriser

Priserna är inte allt utan det är också viktigt hur företaget hanterar klagomål. Det är enkelt att hitta information om de företag som fått in många klagomål till Konsumenternas energimarknadsbyrå. De har en lista där du kan kontrollera vilka elbolag det gäller.

Att tänka på innan du byter elbolag

Innan du byter elbolag finns det några saker du bör tänka på. Först och främst måste du kolla upp om du har någon bindningstid kvar på ditt nuvarande elavtal. Har du ett tidsbestämt avtal kan du anklagas för avtalsbrott om du avslutar det i förväg. Du bör också ta en titt på uppsägningstiden för ditt nuvarande avtal. Ibland förnyas elavtalen automatiskt och då under en viss tid, därför är det bra att ha koll på vad som gäller för just dig.

När du byter elleverantör är det vanligt att det nya elbolaget erbjuder sig att säga upp det gamla. Det är givetvis bekvämt och så, men vi rekommenderar att du själv ändå kontaktar det bolag du tänker byta från. På så sätt kan du känna dig helt säker på uppsägningen. Du säkerställer då också att det gamla elavtalet inte förnyas automatiskt.

Du kan som vi nämnde ovan inte byta elnätsleverantör och det är just den leverantören som mäter av din elförbrukning vid bytet. De meddelar sedan resultatet både till ditt förra och ditt nya elbolag så att de sedan debiterar dig på rätt sätt.

Så går bytet till

Det finns olika sätt att byta elbolag på, du kan göra det på egen hand eller via en jämförelsetjänst. Att använda en tjänst som jämför elpriser besparar dig tid samtidigt som du kan lita på att du får den billigaste elen. Oftast har varje elbolag olika avtal som du kan välja mellan, med fast pris, rörligt pris och ibland både fast och rörligt i kombination. Det finns fördelar med alla typer av elavtal, men det fasta är mer säkert medan ett rörligt pris ändras varje månad. Dock tjänar du på det när elpriserna går ner.

Du kan spara över 1 000 kronor per år på att byta elbolag, vilket är pengar du istället kan lägga på nöjen eller spara. Ju mer el du använder desto mer pengar tjänar du på att välja ett elbolag med låga elpriser. Vilket bolag som är billigast just för dig beror bland annat på var du bor, hur mycket el du förbrukar och vilken elleverantör du har idag. Tips! Du kan använda dig av en Fortum rabattkod för att få ner priset ytterligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *